Цветен прашец

prashecЦветния пращец се събира от цветовете на растенията, под формата на зърна с овална форма, които имат размери от 10 до 150 микрона и съдържа биологичноактивни вещества. Съдържащите се в него ензими играят важна роля в обмяната на веществата и регулират различни биохимични процеси в организма. Цветния прашец съдържа и вещества с антибактериално действие. Особено полезно е редовното му консумиране от малки деца при малокръвие. Консумирането му от възрастни хора значително намалява атеросклеротичните изменения в кръвоносните съдове, поради намаляване на холестерина в кръвта. Добри резултати са получени при хора, страдащи от атеросклероза на мозъчните съдове, при хронични заболявания на черния дроб и стомашно чревния канал, при заболявания на бъбреците и пикочно-половите органи, при прекарани тежки заболявания и операции, при физическа и умствена умора, при проблеми с простатата и други. 

Специалистите са установили, че едно нормално пчелно семейство консумира около 30 кг. цветен прашец, в рамките на една година. Близо 1/5 от прашеца, което представлява близо 6 кг. от общото количество, може да бъде отнето от пчелното семейство, без да причини нежелани последици за нормалния живот в кошерите. 

Както повечето естествени продукти и цветният прашец съдържа полезни вещества, които са от голямо значение за хората. В него може да се открият различни минерали, като фосфор, силиций, желязо, алуминий, хром, барий, кобалт, никел, манган, цинк, сребро и др. Току-що събраният цветен прашец съдържа: до 40% белтъчни вещества; до 60% захари, които са под формата на въглехидрати; ароматни вещества; минерални вещества; антибиотични, пигментни и други вещества. Цветният прашец е изключително ценен и заради високото съдържание на различни витамини, провитамин А, фолиева киселина и други.

Едно от важните вещества на прашеца са въглехидратите. При направените анализи е установено наличието на глюкоза, фруктоза, рафиноза, захароза, нишесте, лактоза и др. Наличието на аминокиселини е доста важна част от цялостния състав на цветния прашец. Тези вещества са от изключително голямо значение, за почти всички живи организми.

Лечебното действие на пчелния прашец, не подлежи на съмнения. Най-голямо значение, този естествен продукт, има върху изграждането на костната система. Приемането на цветен прашец би спомогнало за нормализиране на кръвното налягане на човешкия организъм, както и за редуциране на теглото. Прилага се при някои ракови заболявания, както и при проблеми със сърдечно-съдовата система. Съдържанието на желязо го прави желан продукт, особено при лечението на анемии. Може да се използва при диабет, колит, бронхит, хронична умора, различни депресивни състояния, както и при проблеми, свързани с рани или екземи.

Това е единственият естествен поливитамин. Във всяко поленово или прашецово зърно се намират всички необходими за организма хранителни вещества: белтъчини, въглехидрати, липиди, витамини, микроелементи, ензими, хормони и др. Прашецът е източник на редица незаменими аминокиселини за човека, витамини и минерални вещества. Ежедневното приемане на пчелен прашец обезпечава доголяма степен дневните нужди на организма от: метионин, треонин, валин, левцин, фенилаланин, лизин, изолевцин и триптофан, витамини – В1, В2, В5; В6; С; калии, мед, магнезии, кобалт, манган; калции; желязо (при пълно усвояване на приетото количество). Според последните клинични проучвания пчелният прашец е имал много добър ефект при мъже с увеличение и възпаление на простатата, както и при болни от бъбречни и пикочнополови заболявания. За лечебни цели редица специалисти препоръчват пчелният прашец да се консумира най-добре смесен с мед като дозата варира.

Редовното приемане на прашец по 1 чаена лъжичка 2 пъти на ден преди ядене намалява холестерола, забавя стареенето на организма и подобрява сърдечната и стомашно - чревната функция.

Нашият мед

Мед 1

картинка

Мед 2

картинка

Допълнително