Прополис, клей

propolis 2Пчелния клей или – прополис, пчелите събират от пъпките на различни растения, като събират смолистите вещества и ги смесват със секрета на горночелюстните жлези. Той се произвежда от пчелите за запълване на пукнатини в кошера, с него поддържат хигиената в гнездото и го използват като дезинфектант. Той е под формата на лепливо вещество, наподобяващо смола. Пчелният клей е създаван от пчелите, за да поддържат целостта, не само на кошерите, но и на восъчните килийки. С него те могат да стесняват входовете на своите кошери, както и при третирането на дребни насекоми, които са останали в кошерите, без да бъдат изхвърляни.

Като цяло, прополиса действа, подобно на дезинфекциращо средство, както за самите пчели, така и като поддържащо нормалния им ритъм вещество. Прополисът съдържа различни вещества, като различни видове етерични вещества, смоли, восъци и др. Освен всичко друго, пчелния клей съдържа и различни метали, като желязо, алуминий, силиций, мед, хром и др. Пчелният прополис съдържа и немалко количество аминокиселини, ненаситени мастни киселини, витамини: В1; В2; В6; С и Е; ароматни вещества и други.

Флавоноидите са едни от основните вещества, изграждащи пчелния клей. Тяхната концентрация в пчелния продукт е най-голяма – близо 25%. Тези елементи се характеризират с благоприятното си влияние върху човешкия организъм, и по-конкретно с въздействието върху кръвоносните съдове на човешкото тяло.

Пчелният клей е доказан профилактичен продукт, който има обезболяващо и антибактериално действие. Неговите характеристики са се доказали, особено при третирането на различни видове бактерии с вредно въздействие върху човешкия организъм.

Установено е, че пчелният клей притежава и друго уникално качество, що се отнася до профилактиката на различни заболявания. Към него микроорганизмите не могат да изградят защита и своеобразно „привикване”, което е така характерно, при третирането на различни болести с антибиотици. Направените опити са доказали, че прополисът не причинява чревен дискомфорт при употреба – нещо, доста характерно за повечето лечения с медикаментозни продукти. Пчелният прополис има доказани обезболяващи свойства, като неговото влияние върху организмите на хората е свързано със заздравяване на кръвоносните съдове, както и при третирането на различни видове рани.

Пчелният клей, не само лекува, но има съществено значение върху растежа на човешкото тяло, както и съдържанието на общия белтък в него. Той съдейства за повишаването на хемоглобина в кръвта, като действието му е противовъзпалително.

Пчелният прополис се оказва, както полезно вещество, така и безвредно. Приемането му, дори и в по-големи количества не води до нежелани последици у хората. В много редки случаи може да се наблюдават известни алергични реакции при неговото приемане от хора, които имат непоносимост към пчелни продукти, като и към ужилване от пчели.

В последните години пчелният прополис се използва широко за профилактика на различни вътрешни заболявания, като най-голямо приложение има при болести на стомаха, както и при гинекологични проблеми.

От прополиса се приготвя клеева тинктура. Тя има антибактериално, антивирусно, антибиотично, противогъбично, противовъзпалително, антиоксидантно и регенериращо действие. Когато се добави клеева тинктура във вода, се образува млечнобял разтвор, характерен за клея. Можете да сравните качеството на две клееви тинктури, като накапете в две чаши с еднакво количество вода от два вида клееви тинктури равен брой капки. Наситеността, аромата и вкуса на разтвора, показват качеството на тинктурите. 

Нашият мед

Мед 1

картинка

Мед 2

картинка

Допълнително